Scroll to Discover

Tinitus, podrazumeva subjektivni osećaj zujanja u jedmon ili oba uha. Ono moze biti konstantno, povremeno, različite jačine.

Tinitus ima veze sa previše jakom, začinjenom i masnom hranom, sa emocijama kao što su strah, ljutnja, ogorčenost, sa bolom ispod rebarnog luka nakon obroka, otežano pamćenje, sa bolovima u leđima i kolenima. Većina pacijenata se pronađe u ovim simptomima, i rodi im se nova nada za izlečenjem.

U svojoj praksi susretala sam se sa pacijentima koji su jednostavno prihvatili činjenicu da će u ušima da im zuji jer leka nema, a nisu baš ni dobili adekvatan odgovor zbog čega zujanje nastaje. Međutim, oni koji su pokušali da rešenje pronađu u akupunkturi, nisu se pokajali.

Akupunktura ima dosta dobru prognozu u smanjenju ili potpunom izlečenju simptoma vezano za tinnitus. Razlog tome je što akupunktura prvenstveno otkriva uzrok, leči uzrok, a samim tim posledica nestaje.

Uzroci ovih tegoba mogu biti različiti poremećaji energije, a najčešće u u bubrezima, jetri, žučnoj kesi i srcu.

Po Kineskoj Tradicionalnoj Medicini, bubrezi su organi koji se “otvaraju” u ušima, kanal žučne kese prolazi kroz uvo, jetra je važna jer je povezana sa emocijama kao što su ljutnja i ogorčenost, koja dovodi do stagnacije energije u jetri i do “vatre” u jetri.

Za dijagnozu je veoma važno dva osnovna tipa zujanja u ušima Tip br.1 –tip Punoće i tip br.2 – tip Praznine. Zujanje koje nastaje naglo i glasno pripada tipu Punoće, a ono koje počinje postepeno i tiho tipu Praznine.

Tip Punoće, najčešći uzroci su emocionalni poremećaji, stres, ljutnja, glavobolja, masna i začinjena hrana, opstipacija i žeđ, što ima veze sa jetrom i žučnom kesom.

Tip Praznine, zujanje se javlja tiho i postepeno. Javlja se bledilo lica, umor, spontano znojenje, anksioznost, slabo pamćenje, što ima veze sa bubrezima, plućima i srcem.

Zujanje u ušima je stanje koje se dugo leči ali uvek vredi pokušati. U lečenju zujanja tipa Punoće postižu se bolji rezultati nego u tipa Praznine. Jedan ciklus terapije traje 10 dana, svaki dan, tretman traje 20-30 minuta, nakon toga bi trebalo napraviti pauzu od mesec dana i ponavljati cikluse do postizanja vidnih rezultata. Što je osoba mlađa i ukoliko se na vreme javi, i vreme za željene rezultate je kraće.