Scroll to Discover

Migrenozna glavobolja je jedan od najčešćih simptoma u kliničkoj praksi.

Pravilno i uspešno lečenje zavisi od pravilno postavljene dijagnoze i dobro odabranih individualnih tačaka.

Akupunktura leči uzrok, samim tim i posledica nestaje.

Po Kineskoj tradicionalnoj medicine jedan od glavnih uzroka migrenoznih glavobolja jesu emocije.

Briga- dolazi do povećanja Yanga jetre, strah- oslabljuje bubrege, emotivni šok- smanjuje ukupan Qi organizma i tako oštećuje srce, pluća i slezinu i doprnosi glavobolji cele glave.

Drugi uzroci mogu biti: preveliki fizički ili mentalni rad, prekomerna seksualna aktivnost, ishrana, porođaj.

Od spoljašnjih patogenih faktora to su toplota, vetar i vlaga. Iz tog razloga uvek treba obratiti pažnju kada i kako glavobolje nastaju. Da li nastaju naglo ili postepeno, da li se javljaju ujutru, u toku dana ili uveče, da li se pogoršavaju u miru pri ležanju, da li su povezane sa toplotom ili hladnoćom, pred menstrualni ciklus u toku ili posle ciklusa.

Jedan od bitnih faktora pri dijagnostici jeste i lokalizacija. Čeone glavobolje, predeo oko očiju, vrh glave, bočna strana, slepočnica, jednostrano, naizmenično, obostrano, potiljačn, glavobole u celoj glavi, sve su to faktori koji su jako bitni u dijagnostici I pravilnom određivanju individualnih tačaka.

Takođe veoma je važno da li je u pitanju tup ili oštar bol, kao i da li je nagli početak koji ukazuje da se radi o invaziji patogenog faktora iz spoljašnje sredine, dok postepeni početak ukazuje na unutrašnji patogeni faktor.

Osećaj težine u glavi ukazuje na invaziju Vlage kao patogenog faktora i dolzi do pada koncentracije naročito ujutru, postoji osećaj težine i oklopa oko glave sa nesvesticama i vrtoglavicama.

Ukoliko je patogeni faktor Toplota ili Vetar, bol je prisutan jednostrano, u vidu rastezanja, pulsiranja ili sevanja, tipično za poremećaj ekces Yanga jetre.

Ukoliko je invazija spoljašnjeg Vetra  i hladnoće, pored glavobolje javlja se ukočenost vrata I potiljka.

Glavobolje u vidu brujanja i probadanja, uvek su lokalizovane na jednom mestu i uzrok je uglavnom zastoj Krvi.

Ono što je prvi korak koji pacijent može da uradi za sebe, jeste da oslušne svoje telo šta mu govori, u tekstu sam vam dala neke od smernica, dovoljno je da ih sledite i pomoći će te sebi, ukoliko primetite da su vam glavobolje uzrokovane hladnoćom-utopljavajte se, ukoliko vam se pogoršavaju u ležećem položau-vi šetajte, bitno je da pratite znakove na putu.