Scroll to Discover

Da li hranimo sebe ili nešto drugo?

Svaka vrsta opterećenja hranom je pokazatelj da negde grešimo i da smo u disbalansu. Bilo da je previše unosimo, bilo da previše razmišljamo o hrani, bilo da preračunavamo kalorije.

Svaka vrsta preokupacije hranom, opterećuje naše misli, samim tim opterećuje i nas. Da li je to beg naših misli od drugih problema? Da li naš mozak prebacuje fokus sa drugog problema na hranu?

Da li lažete sebe da imate kontrolu nad hranom? Čemu uopšte kontrola? Hrana je biološka potreba kao I svaka druga. Da li eliminaciju hrane i tečnosti iz organizma kontrolišete kao unos? Ne, prepustite to organizmu da sam odradi. Pa zašto onda ne bi slušali organizam kada je u pitanju i unos namirnica? Zato što ćete pogrešiti, a grešite jer niste u balansu.

Osvestite sebe, osvestite hranu i piće. Osvestite šta jedete i zašto jedete. Da li jedete da biste uneli potrebni nivo nutritijenata za vaš organizam ili jedete jer uživate u ukusu hrane? Jako važno je I kada jedete. Da li jedete uobročeno opet iz nutritivnih razloga ili jedete zbog određenih situacija?

Zašto je važna meditacija u regulaciji telesne težine? Zato što tada spoznajete sebe, da li se volite ili se ne volite, dolazite do odgovora vaših izgovora, tada trenutak istine izlazi iz vas i tada možete da osvestite od čega se vi zapravo štitite i bežite od hrane ili ka hrani. Tada shvatite zašto ste postali žrtva hrane.

Kada osvestite svoje uzroke, lakše je rešiti posledice. Osvestite početak problema, kada je sve počelo, kada je došlo do gubitka kontrole ili do prekomerne kontrole, šta je bio okidač da vam hrana bude u fokusu.

Zato je mentalna higijena jako bitna u programu regulacije telesne težine, zato imate brojne neuspehe iza sebe, zato odustajete, jer niste osvestili uzrok.

Zajedničko za sve je da se želimo dobro osećati, a prirodno je da se dobro osećamo onda kada smo zadovoljni svojim izgledom. Šta se dešava kada niste zadovoljni svojim izgledom, onda se trenutno zadovoljavamo hranom, ali to je samo trenutno i onda kreće osećaj griže savesti i onda ulazimo u začarani krug.

E zato je važna mentalna higijena i meditacija, zbog uzroka. Posledica će biti tu i vraća će se sve dok ne osvestite i ne eliminišete uzrok.