Scroll to Discover

Akupunktura je grana Kineske tradicionalne medicine stara preko 200.000 godina. U Srbiju je došla 1934. godine. Obzirom da ne volim brojke, ne bih ulazila dalje u istoriju, ovo je podatak samo koji me uverava da ne valja ne bi trajalo sve ove godine. Ono u šta ja verujem je kvalitet i jednostavnost, a upravo to jeste akupunktura.

Ukoliko malo više razmislimo o našem telu, shvatimo da ono jeste deo nas ali da funkcioniše nezavisno od nas. Ono na šta mi obratimo pažnju jeste kada nas telo upozori da nešto nije u redu, a to je bol. Međutim, ukoliko bi posmatrali i osluškivali naše telo iz dana u dan shvatili bi da se telo menja, da postoje mikro promene koje nam ukazuju da nije svaki dan telo u istom stanju. To je recimo kao sat, on svo vreme radi, kazaljke se svo vreme pomeraju, ali alarm zazvoni samo u alarmantnim situacijama. Tako i naše telo, postepeno ukazuje da se nešto konstantno menja, da svakodnevno dolazi do mikro promena, ali mi to uzimamo zdravo za gotovo, primetimo ga samo kada se upali alarm.

Da li svaku noć spavate istim kontinuitetom, da li svaku noć sanjate iste snove? Da li svaki dan podnosite isto, da li svaku hranu svarite isto, da li vetar i sunce prija isto? Ne. Ali to su situacije koje smo mi naučili da je normalno da su promenljive, i jeste, samo što bi trebalo i da obratimo pažnju na te promene.

U akupunkturi, sve te mikro promene su od velikog značaja za postavljenje dijagnoze našeg organizma kao celine. Ukoliko primetimo da nam je stolica drugačija, mi to vezujemo za ono što smo pojeli, drevnim Kinezima je to signal organizma, ukoliko se budite u toku noći, ukoliko vam više prija toplota od hladnoće…sve su to naznake da vaše telo govori.

Koža je organ koja je granica našeg tela sa spoljašnjom okolinom. Drevni Kinezi su posmatranjem kože shvatili da je ona i te kako u vezi sa unutrašnjim organima. Naime na koži postoji oko 400 tačaka, te tačke se nalaze na putanjama-meridijanima koji povezuju unutrašnje organe sa površinom kože. Na taj način stimulacijom određenih tačaka na telu pokrećemo vitalnu energiju koja se kreće duž meridijana i dolazi do unutrašnjeg organa. Ovo zvuči neuverljivo, ali kada vidite da radi više vas vaša racio i logika ne zanimaju, jer su neobjašnjive za našu nauku.

Razmislite sada logično, ako mene boli glava zato što me je produvao jak i hladan vetar napolju, a vas boli glava od prkomernog rada za računarom, to su dva različita uzroka glavobolje i dve različite glave, a popićemo analgetik koji deluje tako što podiže prag bola, tj. utiče na manju senzitizaciju nociceptivnih nervnih završetaka, bol će da nestane na neko vreme ali uzrok je i dalje tu. I šta radimo, guramo sve pod tepih, zamaskiramo situaciju, nađemo trenutno kratkotajno rešenje, ponovimo par puta, jer normalno je da nas boli glava ako smo previše umorni i normalno je da to rešimo hemijskim procesom, dok problem ne postane veći i dok se ne upali alarm.

Akupunktura napada uzrok, akupunktura ne kreće od kraja, ona kreće od početka. Naravno da nije rešenje da date otkaz jer ste previše umorni, ali jeste rešenje da stimulišete tačke koje eliminišu stres, koje opuštaju, relaksiraju, koje smanjuju tenziju u organizmu, koje dovode u ravnotežu sve organe i prave balans u telu.

Isto tako nije rešenje kada duva hladan vetar da ne izlazite iz kuće, ali vaše telo vam govori da se u njemu nakupilo dovoljno hladnoće i da ne može da podnese još količine hladnoće jer nije u balansu.

Vrlo jednostavno, zar ne? Na kraju i logično.